Tuesday, May 31, 2016

Hukum Menipu Menyembunyikan Maklumat Ketika Memohon Bantuan

Keratan akhbar harian metro beberapa hari lepas berkenaan cubaan menipu oleh seseorang lelaki yang kehilangan kad pengenalan bagi mengelakkan dikenakan bayaran denda oleh JPN.


Apabila di balai polis pun, masih ada yang sanggup membuat laporan palsu dan mengemukakan maklumat yang tidak tepat. Apatah lagi apabila berurusan dengan jabatan yang tidak mempunyai kuasa semacam polis. 

Antara contoh adalah kenapa setiap permohonan bantuan kewangan kepada pihak berkenaan seperti zakat atau pusat kebajikan, perlu di perhalusi serta disiasat terlebih dahulu (dokumentasi & sessi temuduga). Ini kerana mereka memegang amanah agar wang yang di salurkan nanti dapat kepada mereka yang benar-benar berhak dari segi kelayakan mengikut peraturan.

Satu soalan telah aku kemukakan kepada 5 orang tokoh yang agak terkemuka di negara kita melalui pertanyaan ke Page Facebook mereka. Kesemuanya bergelar Doktor (PhD) dan bertaraf ustaz. Antaranya Timbalan Menteri di JPM, Dato' Mufti, Penolong Professor di UIAM, Ahli Majlis Fatwa Negeri dan terakhir Exco Pemuda (Ahli Politik).

Assalamualaikum Dr, Saya ada pertanyaan. Apakah hukum seseorang yang membuat penipuan (dokumen/maklumat) dalam permohonan bantuan. Contohnya permohonan zakat / bantuan kebajikan dan beliau menyembunyikan maklumat yang mana sekiranya maklumat tersebut di berikan boleh menyebabkan permohonan tersebut tidak layak (pada peraturan). Dan Apakah hukum jika bantuan (wang) yang diperolehi tersebut di gunakan? Terima kasih Dr.

Hukumnya haram dan duit yg diterimanya juga haram sama seperti mencuri.- Timbalan Menteri di JPM

Waalaikumussalam Berdosa menipu walau apa cara pun. Kita perlu ingat duit bantuan tu milik orang ramai maka berlaku jujurlah. Wallahua'lam. #admin - Dijawab oleh admin page Ahli Majlis Fatwa Negeri.  

Terima kasih kepada Timbalan Menteri yang terus membalas pertanyaan tersebut selang beberapa minit soalan tersebut di kemukakan (sekitar jam 6:20am - 30/5/2016). Sesibuk mana pun jadual menteri, sempat jugak dia meluangkan masa untuk menjawab persoalan. Manakala jawapan kedua daripada Ahli Majlis Fatwa Negeri telah di jawab oleh Admin pentadbir page beliau pada waktu petang sekitar jam 4:48pm. 

Baki lagi 3 pertanyaan hanya di biarkan soalan tersebut di dalam inbox tanpa sebarang jawapan walaupun telah di lihat (baca:seen) oleh 2 orang manakala tanpa dilihat oleh orang politik yang juga bertaraf Ustaz (Doktor). Mungkin soalan ini telah seringkali ditanya dan telah dijawab / diulas oleh mereka sebelum ini maka ada kewajarannya soalan tersebut tidak di jawab lagi.

3 comments:

Kakzakie Purvit said...

Ibarat biasa org kata tipu sunat. Mana ada hukum menipu jadi sunat. Tak ada punyalah. Itulah akibatnya sendiri tanggung - itu baru di dunia di 'sana' kelak kita tak tahu lagi.

ps: ok kakak maklum hal memberikan maklumat asnaf yg Ee katakan sebelum ini.

anyss said...

Assalamualaikum,
Yang UTAMA adalah sejauhmana orang yang menipu tu faham tentang rezeki halal dan berkat. tak faham tang tu je, tang lain kacau bilau.

tapi...ada jugak yang definisikan rezeki "halal dan berkat" tu hanya untuk gaji je. yang lain sebattttt aje lah huhuhu

semoga kita terhindar dari memiliki apa yang bukan milik/hak kita.

Sharinginfoz said...

tak pasal-pasal kena bahana lain pula