Monday, May 30, 2016

Membuat Passport Di UTC Mini Keramat

UTC adalah singkatan kepada Urban Transformation Centre atau Pusat Transformasi Bandar. Ia adalah salah satu usaha dan inisiatif Kerajaan bagi menyediakan pelbagai perkhidmatan utama Kerajaan dan sektor swasta kepada komuniti Bandar di dalam satu pusat sehenti atau di dalam satu bangunan. Nak baca lebih lanjut boleh klik kat sini.


UTC Mini Keramat terletak di Keramat Mall, Jalan Datuk Keramat, Kampung Datok Keramat, 54000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia. Di sini ada beberapa jabatan kerajaan seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Perpustakaan, Baitulmal, KPWKM, Imigresen, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Balai Polis dan juga Klinik Kesihatan (dalam penambahbaikan).

Terdapat juga beberapa unit kedai-kedai serta peniaga-peniaga kecil seperti kedai makan, kedai menjual tudung, kedai gambar, kedai insurans dan pelbagai lagi.


Sabtu 28 Mei 2016 seawal jam 8.30am beratur untuk mengambil nombor untuk berurusan di Imigresen seperti gambar di atas. Dan aku perlu menunggu hampir sejam hanya untuk beratur mengambil nombor giliran yang dah mencecah ke angka melebihi seratus orang (giliran). Manakala giliran untuk berurusan di kaunter pula pada jam hampir kul 1pm dan mengambil masa hampir 30minit untuk membuat passport bagi kami 4 beranak. Passport pula siap selepas sejam (di jangka boleh collect jam 2.20pm).

Sementara siap passport sempat bergegas ke Selayang menghadiri majlis kahwin rakan sekerja.

Untuk nombor giliran, ada bilangan tertentu yang di keluarkan dalam tempoh sehari. Semasa aku nak pergi collect passport yang dah siap, terpampang notis mengatakan nombor giliran pada hari tersebut telah di hentikan (waktu ketika itu jam 3pm lebih)


Sebelum itu, sementara menunggu giliran berurusan di Imigresen, sempat pula berurusan di Kaunter Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk menukar Kad Pengenalan baru. Di JPN orang yang berurusan tidak begitu ramai. Sangat cepat, tak perlu nak kena isi borang bagai. 

Selepas di beri nombor giliran, hanya tunggu nombor giliran di panggil. Bagi ic lama, imbas cap jari, buat bayaran RM10 untuk menukar kad pengenalan, anda akan di panggil untuk mengambil gambar dan tunggu sejam sementara siap. Tempoh menunggu boleh la pergi sarapan sekejap atau menghabiskan masa membaca buku di perpustakaan (berhadapan Kedai Rakyat 1 Malaysia).

Telah banyak berlaku penambahbaikkan dalam sistem ketika berurusan dengan jabatan kerajaan. Tempoh menunggu telah dipendekkan. Tidak perlu lagi mengisi borang kerana maklumat telah sedia ada telah terdapat dalam myIDENTITY, hanya perlu kepada imbasan cap jari. Losyen juga disediakan untuk disapu pada bahagian jari sekiranya imbasan pada jari anda tidak dapat di baca (scan). Paling penting kamera untuk mengambil gambar telah disediakan. Cuma anda perlu sengih jer depan kamera tersebut. Hehehe....

Tak sabar menunggu masa nak cop kat passport...

No comments: