Thursday, October 13, 2016

Cara Menukar Kapasitor Kipas (Jenis Menggunakan Alat Kawalan Jauh)


Telah banyak tutorial cara untuk menukar kapasitor kipas secara DIY baik di laman blog ataupun juga youtube. Sekiranya kipas di rumah anda semakin perlahan, anda mungkin boleh mencuba dengan menukar kapasitor yang cuma berharga bawah RM10 sahaja. Lebih banyak anda akan jimat wang daripada upah orang untuk tukar kipas baru.
 

Kipas ini ini adalah jenis yang menggunakan alat kawalan jauh untuk menukar kelajuannya. Bagi kipas yang biasa, lokasi kapasitor nya mungkin berbeza (biasanya di bahagian atas).  Untuk menanggalkan seperti mana gambar di atas, cuma pusing sahaja. Ada sesetengah pula menggunakan skru.
  

Haaaa....tuh dia. Suspek utama telah di jumpai iaitu kotak hitam kecil tu. Kotak hitam itu yang perlu di tukar baru. 


Tanggalkan sahaja sambungan pada pin wayar tersebut.


Bagi memudahkan kerja serta mengelakkan sakit kepala berterusan akibat mendongak terlalu lama adalah lebih mudah mencabut untuk proses penukaran baru kapasitor di buat di bawah.


Ini lah wajah suspek utama yang seeloknya di tanggal dan di bawa ke kedai elektrik (ataupun hardware) agar kita tidak tersalah beli. Atau anda juga boleh minta pandangan juruelektrik yang mahir.

Yang di sebelah kiri adalah yang asal dan di tukar ganti dengan sebelah kanan (rujuk gambar di bawah). Tertanya juga, kenapakah dia punya saiz agak lebih kecil manakala ada juga perbezaan pada 550VAC kepada 450VAC. Setelah siap di pasang, anda akan dapat merasai sedikit perbezaan pada kelajuan tersebut. 


Walaupun tidak menjaminkan waranti boleh bertahan berapa lama, sekurangnya dapatlah jimat sedikit duit dengan bekalan ilmu yang di baca walaupun tiada pengetahuan dalam bidang elektrikal, ianya tidak lah menjadi suatu masalah yang besar. Selamat mencuba !!!

1 comment:

Hoho said...

Tang ni, Reen memang lemah. Tak faham kalau tengok gambar, kena pegang barang dan buat sendiri step by step baru boleh faham dan belajar. Heeeeee :D